Informatie voor verwijzers

Doen wat werkt!

Binnen X-Tense werken wij integraal samen met kinderen, jeugdigen, gezinnen en jongvolwassenen. Ons werkproces kent een aantal vaste stappen om de efficiëntie, de effectiviteit en de kwaliteit van onze hulp te waarborgen. Dit doen wij onder andere door gebruik te maken van het JIJ-kader en de richtlijn 'Samen beslissen over passende hulp'.

Wij durven buiten de hokjes te handelen, verder te kijken en zien vaak nog mogelijkheden waar anderen het opgeven!

Zo werken wij:

Het startgesprek is bedoeld om elkaar te leren kennen. Samen met jou als verwijzer, de jeugdige en/of het gezin maken wij een brede en zorgvuldige analyse van de situatie. We onderzoeken de huidige situatie, de bestaande zorgen en de gewenste situatie. Daarbij richten we ons vooral op de aanwezige talenten en kwaliteiten, zodat we deze tijdens het proces kunnen versterken waar nodig. 

Samen met de jeugdige en diens gezin stellen wij een plan op, waarin we samen specifieke doelen stellen en bijbehorende acties definiëren om deze doelen te bereiken. Bij een ambulant traject heet dit een toekomstplan en bij Liefdevol Wonen heet dit een trajectplan. 

Nadat het toekomstplan of trajectplan is opgesteld, wordt deze besproken met de verwijzer en belangrijke mensen rond de jeugdige(n) en het gezin. Op deze manier komen we tot een gezamenlijke aanpak.

Waarom moeilijk doen als het samen kan? 

Wij maken gebruik van de werkkaarten 'Samen beslissen', het JIJ-kader en 'Netwerk in Beeld'. De plannen zijn gebaseerd op de ZRM/ZRJ, Signs of Safety, Signs of Succes en systemisch oplossingsgericht werken. 

Samen werken we aan de gestelde doelen in het toekomstplan of het trajectplan. Hierbij betrekken we jouw netwerk en waar kan zetten wij deze ook in, zodat de jeugdige(n)/het gezin het uiteindelijk weer op eigen kracht kunnen.

Wij werken out-of-the-box, creatief en outreachend, wat betekent dat wij simpelweg doen wat werkt! Wij hebben een doe-aanpak en verleggen de focus van het 'praten over problemen' naar directe actie. We merken dat jeugdigen zich hierdoor sneller openstellen. Tot slot werken wij te allen tijde aan een klik. Een relatie opbouwen en een vertrouwensband creëren is één van de belangrijkste onderdelen voor fundamentele groei. 

Elke zes maanden evalueren we samen met de verwijzer, de jeugdige(n), het gezin en de belangrijke mensen om hen heen. Hoe is er de afgelopen tijd aan de doelen gewerkt? Wat is er gebeurd? Wat is de komende periode nodig? Sluiten de doelen nog aan bij de wensen en behoeften? Zijn we op de goede weg? Is andere hulp nodig? Kunnen we afsluiten? Wellicht zouden de doelen aangepast kunnen worden, zodat de begeleiding of ondersteuning nog beter ingezet kan worden.

Methodisch werken is een cyclus. Dit betekent dat we tijdens het evalueren nieuwe doelen kunnen opstellen, die uiteraard ook weer op de doelmatige wijze worden uitgevoerd en gerapporteerd.

Als tijdens de evaluatie blijkt dat de doelen bereikt zijn, werken we toe naar het afsluiten van de hulp. Er volgt een eindgesprek met de jeugdige(n), gezin, belangrijke mensen in hun omgeving en (bij toestemming) de verwijzer. We kijken terug op het proces en bespreken wat nodig is om de verbeteringen duurzaam te waarborgen.